Mgr. Vincentius Sutikno Wisaksono

Nama  /Name  Vincentius Sutikno Wisaksono
Tempat/ tgl. Lahir /Place/date of birth  Surabaya, 26 September 1953
Orang tua /Parents
  • ♦ Stephanus Widiatmo Wisaksono + (pegawai negeri pada  PAL/KONATAL)
  • ♦ Ursula Madiyanti (Ibu rumah tangga)
Saudari2 /Siblings
  • ♦ Maria Regina Reniwati Wisaksono
  • ♦ Vincentia Mia Swandayani Wisaksono
Tahbisan imamat / Ordained Priest  Mgr. J. Klooster CM, Gereja Katedral Surabaya, 21 Januari 1982.
Tahbian Uskup / Ordained Bishop  Kardinal Julius Riyadi Darmaatmadja, S.J., 29 Juni 2007.

Riwayat Pendidikan / Educational Background
  • ♦ Sekolah Dasar St. Mikael, Perak, Surabaya (1960-1966) / St. Michael Elementary School, Perak, Surabaya (1960-1966)
  • ♦ Sekolah Menengah Pertama Angelus Custos, Kepanjen Surabaya (1966-1969) / Angelus Custos Junior High School, Surabaya (1966-1969)
  • ♦ Seminari Menengah St. Vincentius a Paulo, Garum, Blitar (1970-1974) / Minor Seminary of St. Vincent Depaul, Garum, Blitar (1970-1975)
  • ♦ Seminari Tinggi St. Paulus, Kentungan, Yogyakarta (1975-1981) / Major Seminary of St. Paul, Kentungan, Yogyakarta (1975-1981)
  • ♦ De La Salle University, Manila, MA in Counseling Psychology (1988-1991) / De La Salle University, Manila, the Philippines, M.A. in Counseling Psychology (1988-1991).
  • ♦ De La Salle University, Manila, Ph.D in Counseling Psychology (2000-2004), tahap penyelesaian disertasi./ De La Salle University, Manila, the Philippines, Ph.D in Counseling Psychology (2000-2004), under dissertation completion.

Kerja Pastoral / Pastoral Work Experience
  • ♦ Pastor pembantu paroki St. Yosef, Kediri (1982-1983) / Assistant parish priest at St. Joseph parish, Kediri (1982-1983)
  • ♦ Pembina/ekonom Seminari Menengah St. Vincentius a Paulo Garum (1983-1988) / Formator/procurator at St. Vincent Depaul Minor Seminary, Garum, Blitar (1983-1988)
  • ♦ Rektor Seminari Tinggi Interdiocesan Giovanni, Malang (1991-2000) / Rector at Giovanni Interdiocesan Major Seminary, Malang (1991-2000)
  • ♦ Pastor pembantu di paroki Katedral Hati Kudus Yesus, Surabaya (2004- ) / Assistant parish priest at Cathedral parish of Surabaya (2004-  )

Riwayat Panggilan / Priestly Vocation:
  • Sebelum dibaptis (1966), ybs. sudah diperkenalkan dengan iman katolik melalui pergaulan pribadi  pastor H. Kock CM, sebagai murid SD di St. Mikael, Perak dan kegiatan misdinar di Gereja St. Mikael, Perak, Surabaya. Tertarik untuk menjadi imam karena pribadi pastor dan kegiatan misdinar dan hidup menggereja di paroki. Keinginan untuk masuk seminari tertunda sampai lulus SMP dan akhirnya masuk Seminari Menengah Garum.
  • Long before I have been baptized (1966), I was introduced into the Catholic faith by my mother’s deep religiosity, a close relationship with a parish priest of St. Michael, the Archangel as an elementary student of St. Michael, parochial school of Perak, Surabaya and an active involvement as an altar boy at the said parish. The seed of priestly vocation was triggered by a child amazement to the life of a priest, Rev. Fr. H. Kock CM and an experience as an altar boy, as well as other involvement in parochial activities. My interest to enter the Minor Seminary after finishing elementary school was delayed upon graduating highschool.
  •
  • Tertarik untuk membaktikan hidup dalam imamat dengan kecintaan pada hidup penggembalaan iman umat Keuskupan Surabaya mendorong ybs. melanjutkan pendidikan imamat di Seminari Tinggi St. Paulus, Yogyakarta untuk pendidikan imam2 praja. Ditahbiskan imam oleh Mgr. J. Klooster CM (1982) dengan motto “Upahku ialah ini: bahwa aku boleh memberitakan Injil tanpa upah …” (1 Kor 9:18) yang mengandaikan semangat untuk menghayati hidup imamat sebagai anugerah khusus untuk membaktikan hidup tanpa pamrih.
  • Interested to serve my life in the pastoral ministry as a priest and pastoral works to the Diocese of Surabaya, I made to choose my priestly formation as a diocesan priest and then I was under formative years at St. Paul Major Seminary, Yogyakarta. I was ordained as a diocesan priest by Mgr. J. Klooster CM (1982) with a motto “In announcing the Gospel, I will do it freely without making use of the rights given to me by the Gospel” (I Cor 9:18), which implies to live up the priestly life as a special gift  by His grace to serve Him in pastoral ministry.
  •
  • Pengalaman dalam karya pembinaan calon2 imam di Seminari Menengah dan Tinggi meyakinkan ybs. untuk menanggapi sabda Tuhan Yesus Kristus dalam hidup iman akan Dia sebagai “ Aku datang, supaya mereka hidup, dan mempunyainya dalam segala kelimpahan” (Yoh 10:10) dan mengusahakan hidup yang menjawab panggilan kesucian kristiani,  sebagai imam karena “…haruslah kamu sempurna seperti Bapamu yang di sorga sempurna adanya” (Mat 5: 48).
  • My experience in the field of priestly formation at Minor Seminary as well as at the Major Seminary lays down a conviction in responding the Word of God in the life of vibrant and strong faith as He says: “…but I have come that they may have life, life in all its fullness” (John 10:10) and in response to heed the call of holiness, in pursuit of Christian holiness, being a priest, due to His call “For your part you shall be righteous and perfect in the way your heavenly Father is righteous and perfect” (Mt 5:48)

Uskup dari Masa ke Masa
♦ Mgr. Dr. Theophilus de Backere, CM - “Parare Vias Domini” (Mempersiapkan Jalan-jalan Tuhan)
♦ Mgr. Dr. Michael Verhoeks, CM (1938-1952) - Menimba Optimisme dan Semangat